Costa Barcelona week: Jornada Professional sobre Natura i Sostenibilitat a Costa Barcelona

PHOTO-2019-01-30-11-28-28

Aquest mes de maig del 2017 (any del Turisme Sostenible) ha tingut lloc al Museu de Ciències Naturals de Granollers una jornada professional sobre natura i sosteniblitat, dintre del marc “Costa Barcelona Week”, a la que “Masia Spa Can Pascol Turisme Sostenible”, ha estat convidada, amb mi com a portaveu,  a una taula rodona per parlar de les nostres experiències com a casa rural sostenible. El meu agraïment a Anna Cano Linares de “Rural y Social”, per convidar-me i donar-me la possibilitat de parlar de les nostres iniciatives profesionals i dels nostres projectes sostenibles. I també per tindre l’oportunitat d’escoltar i compartir opinions de turisme sostenible amb els companys de taula: Mariona Mallafrè (Marketing Manager de “Mas Salagros EcoResort”), Evarist March (Biòleg i guia naturalista de “Naturalwalks”) i Elena Boadas (Directora de Fundació CRAM per a la conservació i recuperació d’animals marins).

Parlar del projecte de sostenibilitat, si es part de la teva forma d’entendre la vida amb gent que pensa igual que tu i que està en la tasca, es molt fàcil, per moltes dificultats governamentals que ens trobem pel camí. Però per desgracia tot i que cada vegada hi ha més conscienciació ciutadana, la meva percepció es que seguim sent minoria els que veiem en la sostenibilitat la única forma possible de construir el futur. 

No tenim prou amb que, tot i estant en un país al sud d’ Europa dels que més hores té de sol, des del govern no ens deixin aprofitar la llum solar (hem de passar tots per ENDESA: “La seva Màquina de fer diners”), que a sobre, els que volem tirar endavant el nostre projecte professional de forma sostenible tenim que fer inversions gegantines sense cap recolzament, ni reconeixement. Mentre en altres paisos veïns, el Turisme Rural no s’entén si no es sostenible. No podem estar transportant gent de les grans ciutat al medi rural per que vinguin a contaminar-lo. Fa falta posar-s’hi, des de dalt i des de baix, cal prendre consciència. 

Nosaltres, des de Masia Spa Can Pascol, ens hem tingut que especialitzar en “Turisme de Qüalitat” per poder dur a terme la nostre tasca sostenible, es a dir: – Per diferenciar-nos de la competència posem un Spa d’ús exclusiu, però necessitem de les energies sostenibles i renovables per poder mantenir la despesa que suposa escalfar a 34 graus més de 10 mil litres d’aigua durant tot l’any. La inversió en Energies Alternatives Sostenibles (Biomassa, Solar …) es molt alta però el fet d’especialitzar-nos en “Turisme de Qualitat i Wellnes” farà que la nostre inversió sigui rentable (el peix que es mossega la cua). -Al mateix temps al apostar per un projecte sostenible tenim que mirar per els productes de proximitat i de Km. 0. Al estar ubicats al Penedès, entre vinyes i boscos, el turisme del vi ens converteix en “Enoturisme de Qualitat” oferint als nostres clients tot tipus d’experiències entre vinyes com: visites guiades a caves i bodegues de la zona, tastets, maridatges, excursions  entre vinyes, cuina de Km.0 … i oferint també, Massatges i Tractaments corporals i facials de Viterapia al nostre Spa que amplien la nostre oferta Wellnes. 

“No pots oferir Sostenibilitat sense oferir Qüalitat i la Qüalitat no es rentable si no es mitjançant l’energia Sostenible”.

Tot i així aquesta es una aposta de futur, nosaltres creiem que la única opció per el Turisme del Futur, molt sensible i personal. Es una forma de entendre la vida, de viure-la, que està molt lluny de la majoritària. L’estat del nostre planeta ho demostra. El perfil de client majoritari de Masia Spa Can Pascol, desafortunadament, no es encara el d’un client ecològic. Tampoc es el d’un enoturista. La majoria dels nostres clients no venen per que som una Casa Rural Ecològica o per fer Turisme del Vi, la majoria ens escolleixen per el nostre Spa i per passar uns dies al mig de la natura lluny del soroll de la ciutat, molts d’ ells amb la seva mascota. Clar que tenim clients ecològics i molt conscienciats, però son encara minoria, tot i que quasi  tots els nostres clients fan el  reciclatge de brosses, hi ha un número molt gran de viatgers que no estalvia gens en aigua ni en llum quan estan fora de casa, la mentalitat de “fer gasto que per això hem pagat” impera. Pot ser a casa seva s’ho miren més per estalviar diners però no ho fan per el planeta per que si fos així ho farien sempre, també quan viatgen. Son molts els que no entenen que el termòstat de la calefacció no pugi de 22 graus o l’aire condicionat no baixi de 23; temperatures, l’alta a l’hivern i la baixa a l’estiu, més que suficients per sentir-se a gust. Si per ells fos la calefacció a l’hivern ens la trobaríem a 27 graus i l’aire a l’estiu a 16 graus, i amb les portes obertes!! Cada kilowat hora d’ energia que consumim suposa l’ emissió de més de 400 gr de CO2 a l’ atmosfera, i a més una diferència de temperatura amb l’ exterior superior a 10-12 graus no es saludable.

Per contribuir a conservar la salut del Planeta i per rendibilitzar el nostre negoci, a Masia Spa Can Pascol,  hem fet una gran inversió en sostenibilitat, en Energia Solar i en Biomassa, també en l’ electròlisi de les dues piscines d’aigua salada (l’exterior i la climatitzada), el clor es un producte molt perjudicial per la natura. Però també hem invertit en petites coses no tant costoses, que es poden anar fent poc a poc, i que impedeixen que els nostres clients es puguin deixar el jacuzzi obert o l’aire condicionat encès amb les portes obertes (amb instal·lacions de parada automàtica). La recirculació de l’aigua i els filtres en totes les aixetes ens ajuden a l’estalvi d’ aigua, l’aprofitament  de la llum natural amb ulls de bou amb tubs solars, claraboies, finestres més grans o cortines que deixin passar la llum (es molt beneficiós per la salut despertar-se amb la llum del sol) també ens estalvien molta electricitat, com la il·luminació amb  leds (de llum càlida) que tot i sent una mica més cars gasten menys i duren més. Els vidres de doble fulla i càmera d’aire en portes i finestres ajuden a conservar la temperatura interior al igual que un bon aïllament del sostre. Els electrodomèstics Eco de “Sèrie A” gasten menys electricitat i aigua. Fomentem la utilització de vaixella de vidre i no de plàstic, i tovallons i estovalles de roba i no de paper. No utilitzem productes de neteja nocius per el medi com la llegiu. Fem una compra responsable amb productes de Km.0, fomentem la separació de brosses a la cuina, reciclant l’oli de cuina, reciclant medicaments, piles, paper …  Ara restem a l’espera de que el Govern retiri el impost al sol per fer una gran inversió en energia solar i estar més a prop de l’autosuficiència.

La  visió de “Masia Spa Can Pascol” (un petit negoci familiar) sobre el Turisme Rural, va ser una molt petita aportació a la taula rodona sobre natura i sostenibilitat  del passat 19 de maig a Granollers al costat d’altres visions molt més amplies que van aportar sobre turisme i sostenibilitat altres assistents amb experiències més globals. El que si tenim clar des d’aquest petit raconet de l’Alt Penedès es que si el turisme del present no comença a ser sostenible, no serà possible en el futur. De la mateixa manera que si el present no comença a ser sostenible, el futur no existirà.

Sílvia.

Entrada anterior
Enotrobada a l’Apartament Turístic Spa Parellada
Entrada següent
Colaboraciones de Masía Spa Can Pascol