Compromís Ecosostenible “Love the Planet”

L’ànima

El Projecte Sostenible d’Autosuficiència Energètica de Masia Spa Can Pascol té la seva raó de ser en el nostre afany de fomentar l’estalvi i l’aprofitament dels recursos energètics, per contribuir a Conservar la Salut del nostre Planeta. Quan vam arrencar el projecte de la Casa Rural teniem clar que havia de ser ecosostenible, el turisme responsable és l’única forma de turisme viable a llarg termini tant a nivell ecològic com a nivell econòmic. A mida que anavem avançant en la restauració de la Masia, la casa prenia vida propia i s’anava convertint en un més de la família. Un cop finalitzada la restauració de la casa vem saber que no ens conformavem amb viure sosteniblement, “l’ànima de Masia Spa Can Pascol” es Fomentar i Promoure el Turisme Responsable i Ecosostenible.

La ecosostenibilitat implica estalvi i salut per a nosaltres i per al nostre entorn, i es amb aquest propòsit que hem creat aquesta secció “Love the Planet” en el nostre espai Web, per mostrar-vos que viure i viatjar conscient i sosteniblement es necessari i molt gratificant.

Creiem que el turisme responsable es necessari per protegir els recursos naturals locals i la biodiversitat, per aquest motiu el nostre repte és promoure el Turisme Ecosostenible i de Qualitat, i compartir des de aquest petit espai les nostres experiències i accions responsables amb tots vosaltres, clients i visitants. Viure de manera ecosostenible significa adoptar un estil de vida més conscient i respectuós amb el medi ambient i amb el nostre benestar.

El cor

Masia Spa Can Pascol es una casa intel·ligent que funciona amb Energies Renovables 100% Verdes. La Caldera de Biomassa es “el cor de la casa” que ens manté la temperatura a 22 graus durant els mesos freds, escalfa tots els radiadors cremant pellet de manera que es manté sempre a les dues plantes a un màxim de 22 graus (per l’estalvi d’ energia). Durant els mesos freds la Biomassa també es l’encarregada de mantindre sempre l’aigua de la piscina climatitzada de l’Spa a 34 graus, així com la responsable d’escalfar l’aigua sanitaria de la casa durant tot l’any.L’aigua de la piscina climatitzada de l’Spa durant la primavera i l’estiu es manté a uns 30-32 graus gracies a un equip de Plaques Termosolars instal·lat al sostre de la Masia, d’aquesta manera podem estalviar pellet durant els mesos més càlids.La casa està totalment aïllada per mantenir una bona temperatura tant al hivern com a l’estiu i per estalviar energia.En la restauració de la Masia es van respectar tots els elements originals de l’antiga construcció, com les gruixudes parets de pedra, molt bones aïllants del fred i la calor. De res serveix l’estalvi energètic sense un bon aïllament. Igualment es van incorporar elements nous en la construcció pensant en la sostenibilitat i estalvi d’energies, com sostre i parets interiors de fusta, el  terra de fusta encadellada que dona calidesa a tota la llar, i tots els vidres de la casa de doble fulla i càmera d’aire amb carpinteria d’alumini ecològica. Tot el sostre es va aïllar, reaprofitant de nou totes les teules de fang antigues fetes a mà.

El sistema nerviós

L’Energia Solar es “el sistema nerviós de la casa”. A Masia Spa Can Pascol fem Autoconsum, comptem amb 28 Plaques Solars de 320w cada una que ens aporten 8.960w, l’electricitat necessària per no tindre que utilitzar energia de ret durant tot el dia, estalviant més del 60% del consum diari. El contracte signat amb el nostre proveïdor actual d’electra Hola Luz ens permet tornar a abocar a la ret tota l’energia verda sobrant que produïm de dia, de manera que ens surtin més rentables les hores nocturnes. La Companyia Catalana Hola Luz només aboca energia verda a la red, amb lo qual no cal fer una gran despesa en plaques solars per contribuir a conservar la salut del nostre Planeta, contractant el servei de llum amb companyies elèctriques sostenibles també podeu contribuir a donar-li un millor futur al Planeta deixant d’emetre CO2 a l’atmosfera. Per el màxim aprofitament de la llum natural es va instal·lar en la planta superior un ull de bou amb tubs solars que recullen el màxim de llum i claror durant tot el dia, així com la finestra llanterna del bany de la primera planta o el gran arc-finestral de la cuina orientat al sud, que ajuden a guanyar llum natural i estalviar electricitat. També l’ample claraboia al sostre de l’Spa es un recurs per aprofitar la màxima radiació solar fent d’aquesta sala un espai alegre i molt lluminós. En els dormitoris amb molta claror i ben ventilats utilitzem roba de coto o fil, i les cortines son translúcides per poder despertar amb la llum del sol, molt beneficiós per la salut.

El cervell

La Domòtica es “el cervell de la casa” que ens permet gestionar de forma intel·ligent i eficient les energies renovables des del mòbil, amb la instal·lació informatitzada es regulen tots els aparells elèctrics i el seu consum, per aprofitar al màxim l’energia i treure’n el màxim rendiment, estalviant el 30% dels recursos.

A Masia Spa Can Pascol ho vem anar fent a poc a poc, vam començar pel Spa i vam anar digitalitzant tota la casa.

Dotar a una casa de cervell abans resultava molt car, però avui es possible amb un bon Wifi i una petita inversió que us reportarà grans beneficis.

L’aigua

L’aigua es un dels recursos més apreciats del nostre Planeta, sense ella no podriem viure, per això a Masia Spa Can Pascol en tenim cura i fem reaprofitament de les aigües de pluja, es recull en canals a la taulada i es recondueix cap el pou, s’utilitza per regar tot el jardí i la zona d’ oliveres amb sistema de degoteig, totes les plantes i arbres del nostre jardí son autòctones i de secà. Les aigües de pluja també s’util·litzen per reomplir la piscina exterior quan fa falta.Tant l’aigua de pou, potable, com l’aigua corrent està descalcificada per que arribi amb menys materials pesants. A l’Spa i al bany s’han introduït interruptors de recirculació d’aigua, per estalviar l’aigua que es malbarata a l’espera de que surti calenta, i s’han instal·lat reductors de cabal a totes les aixetes de la casa així com a les dutxes. L’aigua que recull el deshumificador a la sala Spa també es recuperada, es filtrada i reaprofitada a la piscina climatitzada, les plantes d’interior de l’Spa formen un petit microclima que també ajuda a recollir la humitat de l’ambient i asseguren una òptima qualitat de l’aire interior donat l’efecte purificador de la vegetació.

Les 2 piscines, tant la climatitzada de l’Spa com l’exterior d’estiu, funcionen amb electròlisis son d’aigua salada, el que fa que la dosis de clor necessària per el manteniment de l’aigua sigui mínima. El clor es un producte químic molt nociu per la natura.

Petites grans accions

Son molts els petits detalls que es poden anar introduint poc a poc a les llars per l’estalvi econòmic, contribuint dia a dia a fer un Planeta millor: instal·lar reductors de cabal en aixetes, util·litzar leds de baix consum, electrodomèstics de classe A de baix consum, cisternes de WC amb doble pulsador, instal·lacions d’aturada automàtica de llum, Masia Can Pascol en disposa en els interruptors del jacuzzi i del xorro escocés en la piscina climatitzada del Spa, també per la iluminació de l’exterior, son unes bombetes molt pràctiques per qui tingueu jardi o terrassa, s’engeguen totes soles quan es fa fosc i s’apaguen quan es fa de dia.

A la Masia hi han ventiladors de sostre tant a la sala menjador com als dormitoris per fer corre l’aire a l’estiu. No comptem amb aire acondicionat ja que cada kilowat hora d’ energía que consumeix suposa l’emissió de més de 400 gr de CO2 a l’ atmosfera. Una diferència de temperatura amb l’ exterior superior a 12 graus no es saludable.
Els materials utilitzats en la vivenda, pedra i fusta, així com el mobiliari de qualitat han estat pensats per que tinguin una vida duradora, ja que quan més durin tan els materials com els objectes millor es pel medi ambient. A la llar es fomenta la utilització d’ estovalles i tovallons de roba així com la utilització del vidre quedant prohibida la utilització del plàstic, fent un consum responsable contribuirem a Conservar la Salut del nostre Planeta. La reducció del consum i dels recursos emprats és necessària perquè no es produeixi el col·lapse del planeta.

Masia Spa Can Pascol es obligatori el reciclatge de brosses, i son utilitzats productes ecològics no tòxics per la neteja de la llar i la cura del jardí, també es fa compost de tota la brossa vegetal orgànica del jardí per obtindre fertilitzant per les plantes.

Tenim Servei de Càtering, per quan els nostres clients no tingueu ganes de cuinar, amb productes ecològics i/o de Km.0, utilitzem productes locals i regionals i vins i caves amb D.O Penedès, fent sinèrgies amb els comerciants locals ecològics. Els àpats son cuinats a Masia Spa Can Pascol i servits a la taula de la casa rural a la hora desitjada. El Consum Responsable i de Proximitat millora les condicions de vida dels éssers humans, dels animals i del medi ambient mitjançant un consum ètic, entre tots podem fer virar la globalització cap a una economia local més sostenible.

Reconeixements

A l’ any 2015 a Masia Spa Can Pascol ens va ser concedit el “Diploma de Coure de TURALCAT als ALOTJAMENTS RURALS SOSTENIBLES” per la implantació dels ECOLABELS. Etiqueta Ecològica de la Unió Europea en reconeixement de l’esforç per contribuir a la conservació del nostre planeta El Diploma ens va ser entregat per Tomàs Molina, també premiat per el seu programa “Terra de TV3”.

Comptem amb l’adhesió al Segell Europeu BIOSPHERE TOURISM des de l’any 2018, i al novembre 2020 ens van aprovar el Certificat Biosphere per un Turisme Responsable i Sostenible: Ja som un allotjament “BIOSPHERE CERTIFIED”.

Aquest any 2020 també ens han donat el Distintiu d’Ecoturisme de L’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Al maig del 2019 ens van otorgar el “Premi a la Millor Casa Rural Sostenible de Catalunya” en ELS III PREMIS  DE TURALCAT DEL TURISME RURAL SOSTENIBLE, per el nostre esforç en la inversió d’energies renovables i per fer arribar als nostres clients el nostre missatge sostenible de bones pràctiques.

A Masia Spa Can Pascol estem molt satisfets amb tota la feina feta fins el moment, però el nostre projecte sostenible encara no ha finalitzat, el nostre repte es l’autoconsum total i poder fer arribar a molts més viatgers el nostre missatge sostenible.

Si bé els Segells ens ajuden a certificar el nostre compromís ecològic i arribar més ràpidament als nostres clients, també ens mantenen en constant moviment de millora perquè “l’ànima de la casa” que es el nostre Projecte Sostenible “Love the Planet” es mantingui sempre al dia amb bon criteri.

Activitats 100% sostenibles per clients allotjats a la casa rural

(Demaneu-nos informació)

-ACTIVITAT “LOVE THE PLANET” PROJECTE SOSTENIBLE (Gratuita):
A tots els que estigueu interessats en la sostenibilitat us expliquem el nostre camí cap a l’autoconsum in situ, només ens ho teniu que comunicar per telèfon o correu electrònic i trobem un moment per ensenyar-vos les instal·lacions i respondre les vostres preguntes, a viatgers, visitants , estudiants i escoles. El nostre repte es fomentar una forma de vida sostenible i un turisme responsable per protegir els recursos naturals locals i la biodiversitat del nostre planeta. Volem fer arribar a tots, clients i amics que s’interessin, el nostre missatge sostenible de bones pràctiques. Entre tots hem de contribuir a Conservar la Salut del nostre Planeta ara que encara hi som a temps.

-ACTIVITAT DE PRIMAVERA “ESMORZAR I PLANTAR UN ARBRE” (60€ per persona):
ESMORZAR DE CULLERA (Al jardí de Masia Spa Can Pascol):
Assortit d’embotits i Formatges de Km.0
Butifarra de Pontons amb seques i alli oli.
Pa de pagès amb tomàquet.
Vi negre ecològic DO Penedès Albet i Noya i Aigua Hidrogenada.
Cafès o tes.
PLANTER D’ ALZINES (Bosc de Pontons):
Alzines de repoblació i estris necessaris per la tasca.
Trasllat al lloc de planter que ens marqui l’Ajuntament amb guia-jardiner que us donarà les explicacions dels beneficis ecoambientals que té sembrar un arbre.
Certificat de l’Ajuntament de la Vila del plantell.

-ACTIVITAT DE TARDOR “PLOGGIN I BOLETS” (Gratuita):
Animem als nostres clients boletaires que ens visitin a la tardor a sortir pels voltants de Masia Spa Can Pascol a collir Bolets, i de passada netejar el bosc de plàstics.
Us expliquem els Bolets que podeu trobar pel nostre entorn i com ens agrada més cuinar-los. Només falta que les pluges ens acompanyin, de no ser així aquest exercici ecològic també es pot fer tot practicant el senderisme, i a qualsevol época de l’any. Pontons està ple de senders i camins entre vinyes!!